Wykład dla młodzieży: Jak stworzyć ludzką skórę, która żyje?

Date

Wednesday, January 19, 2022

Time

06:00 PM Europe/Warsaw

Convert to my timezone
This field is required.
Required fields
If you have already registered and can't locate your registration confirmation email, click here!
The email address is incorrect. Please double-check your email address.

A confirmation email with logging details has been sent to the provided email.

System configuration test. Click here!

Agenda

Jak stworzyć ludzką skórę w laboratorium? Dobre pytanie!

Zapraszamy na pierwszy w tym roku akademickim wykład otwarty z naukowcem! Spotkanie dla nastolatków* poprowadzi specjalistka inżynierii komórkowej i tkankowej z 25-letnim doświadczeniem. Opowie o tym, czym zajmuje się inżynieria tkankowa, jak w laboratoriach hoduje się komórki i „konstruuje się" nową skórę do przeszczepów. Odpowie także na pytania uczestników! :)

* Spotkanie przygotowane jest z myślą o młodzieży w wieku 12-16 lat. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by młodsze i starsze osoby zainspirowały się przekazywaną wiedzą!

Presenter

Uniwersytet Dzieci

Fundacja Uniwersytet Dzieci jest organizacją non profit. Upowszechniamy nowoczesne metody nauczania, w szczególności metodę badawczą zwaną Metodą Pytań i Doświadczeń. Sprawdź naszą stronę: uniwersytetdzieci.pl
    Presenter

Mrs prof. dr hab. Justyna Drukała

Kierownik Banku Komórek i Wytwórni Produktów Leczniczych Terapii Zaawansowanej w Zakładzie Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Specjalizuje się w inżynierii komórkowej i tkankowej i jej praktycznym wykorzystaniem w medycynie regeneracyjnej. Dzięki współpracy z ośrodkami klinicznymi ma 25-letnie doświadczenie w hodowli komórek skóry ludzkiej i ich zastosowaniu w leczeniu oparzeń i trudno gojących się ran. W swojej pracy naukowej zajmuje się także badaniem mechanizmów związanych z gojeniem ran i komórkami macierzystymi obecnymi w skórze.

Prowadzi także wykłady i zajęcia laboratoryjne dla studentów.
    Jest autorką 70 publikacji eksperymentalnych i poglądowych.