Logo

Jak zachęcić uczniów do korzystania z wiedzy matematycznej w codziennym życiu? #UDdlaDorosłych

Date

Thursday, January 27, 2022

Time

06:00 PM Europe/Warsaw

Convert to my timezone
This field is required.
Required fields
If you have already registered and can't locate your registration confirmation email, click here!
The email address is incorrect. Please double-check your email address.

A confirmation email with logging details has been sent to the provided email.

System configuration test. Click here!

Presenter

Uniwersytet Dzieci

Fundacja Uniwersytet Dzieci jest organizacją non profit. Upowszechniamy nowoczesne metody nauczania, w szczególności metodę badawczą zwaną Metodą Pytań i Doświadczeń. Sprawdź naszą stronę: uniwersytetdzieci.pl

Agenda

Opis wydarzenia:

Matematyka dla wielu uczniów może wydawać się niezrozumiała, trudna czy nawet nieprzydatna. Jak pokazać im, że jest ona obecna w każdej dziedzinie naszego życia?

W trakcie tego webinaru mgr Edyta Gazdowicz poprowadzi uczestników przez świat widziany umysłem matematycznym, wskaże, jak można zastosować matematykę w różnych obszarach edukacyjnych. Nauczyciele dowiedzą się między innymi jak malować cyrklem i linijką oraz poznają tajniki funkcjonowania różnych przedmiotów od dziurki od klucza po machine learning. Uczestnicy dowiedzą się jak wykorzystać matematykę na lekcjach historii oraz poznają kosmiczne pszczoły! Nasza ekspertka podpowie również, gdzie szukać inspiracji do prowadzenia ciekawych i angażujących lekcji matematyki oraz jak zainspirować uczniów do czynnego i świadomego jej stosowania w życiu codziennym.

#UDdlaDorosłych - cykl webinarów dla rodziców, nauczycieli, edukatorów. Słowem - wszystkich, którzy są ciekawi świata i chcą lepiej tłumaczyć go dzieciom. Będziemy wędrować po tematach bliskich rozumowi, ale i tych skupionych na sercu,  by wzbogacać relacje z najmłodszymi. . Sprawdź >>

Wykład będzie transmitowany także na platformie Facebook: Uniwersytet Dzieci

Chcesz wspierać zmianę w edukacji? Wpłać darowiznę na rzecz Fundacji Uniwersytet Dzieci: https://fundacja.uniwersytetdzieci.pl/wspieraj

Partnerzy wydarzenia: Credit Suisse, Akamai Foundation

Presenter

Edyta Gazdowicz

Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego na kierunku matematyka stosowana. Obecnie nauczycielka matematyki.

Nauczyciel z wyboru (poczynionego w wieku ośmiu lat). By móc opowiadać jak najwięcej ciekawych informacji swoim uczniom, skończyła matematykę stosowaną na Uniwersytecie Jagiellońskim, gdzie aktywnie działa w Kole Matematyków Studentów UJ im. prof. S. Zaremby również jako prezes. Twórca scenariuszy oraz prowadząca warsztaty dla uczniów i nauczycieli w ramach Uniwersytetu Dzieci. Naukowo rozwija się w kierunku kryptologii, a jej zainteresowania rozciągają się na biomatematykę oraz matematykę fizyczną. Hobbystycznie znajduje matematykę wszędzie - np. kasa fiskalna - idealny przykład z życia grupy z mnożeniem nieprzemiennym. Pierwszą lekcję matematyki poprowadziła dla miśków, a drugą dla własnej klasy w gimnazjum. Lubi łączyć matematykę z geografią, muzyką, fizyką, poezją, biologią, florystyką, rękodziełem- właściwie wszystkim, bo matematyka jest wszędzie.